Anksiyete Pandemi döneminde en çok artan psikolojik problemdir. Daha önceleri erkeklerde % 13, bayanlarda %26 civarı görülüyordu. Pandemi döneminde bu rakam çok fazla arttı. Neredeyse toplumun %50’si anksiyete oldu.
Pandemiden kaygı ve endişe duymalıyız. Bu bizim hayatımızı kurtarabilir. Ancak çok fazla kaygı duyarsak bu hayatı yaşanılmaz yapar. Anksiyete oluruz.
Kaygının azı faydalı, çoğu çok zararlıdır. Kaygı olunca sevdiklerimizi, çevremizi, korur güzel gelecek planlar yaparız.
Anksiyete (Kaygı) en çok kimlerde görülür?
Bir yakınını, bir sevdiğini kaybedenlerde veya kaybedeceğim endişesi yaşayanlarda.
Geleceği fazla düşünenler de. Geleceği bilmek ve yönetmek isteyenlerde. Sevdiklerini, çocuklarını fazla koruyup kollamaya çalışan, onlara liderlik ve hatta, (haşa) Tanrılık yapmak isteyenlerde.
Ekonomik kaygısı olanlarda. Ekonomiyi ve parayı putlaştıranlarda.
Sınavı fazla düşünüp, sınava gerekenden çok fazla anlam yüklenenlerde.
Sağlığına çok fazla önem verenler de. Yani sürekli vücudunu dinleyen hastalık hastalarında.
Kaygılı anne-babanın çocuklarında.
Kendisine, herhangi bir konuda, özellikle gelecekle ilgili bol bol tekrarlayan kötü telkin verenlerde.
Abartılı ölüm korkusu ve fobisi olanlarda.
ANKSİYETE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Geleceği çok düşünmek
Özgüvensiz olduğunu düşünmek
Değersiz olduğunu düşünmek
Başkaları ile konuşurken endişeli olmak.
Toplum içine çıkınca kaygılanmak
Sosyal ortamlardan kaçma isteği
Kas ağrıları hissetmek
Hızlı nefes almak ve daralma hissi
Titreme
Boğulma hissi
Ümidini yitirmek
Hastalık endişesi
Ölüm korkusu
Devamlı ağlama hissi
Çökkünlük hissi
Çabuk yorulmak
Odaklanamama
Uykuya dalamama
Unutkanlık
Üzüntüye yoğunlaşmak
Kendini kaygılı ve gergin hissetmek
El ne derse diye endişelenmek
ANKSİYETE TANISI
Çarpıntı, terleme, titreme, nefes daralması, bulantı, baş dönmesi, uyuşmalar, Çıldırma duygusu, ölüm korkusu. Eğer bu özelliklerin dördü varsa o bireyde anksiyete var demektir.
Huzursuzluk, kolay yorulma, odaklanamama, kolay kızma, kaslarda gerilme, uyku bozukluğu Problemlerinin 3 tanesi eğer 6 ay boyunca eğer biz de bulunursa biz de yaygın anksiyete, kaygı bozukluğu var demektir.
Anksiyete terapi almadan çok zor iyileşir. Ancak eğer yaygın anksiyete var ise, kaygı bozukluğu var ise mutlaka profesyonel destek almak gerekir. Yaygın anksiyete olanların hem psikiyatri desteği hem de psikolog desteği almaları çok faydalı olur.
Türkiye’de en çok yapılan hata sadece psikiyatri desteği Ve ilaç alınıyor. Problemler psikoterapi ile mantığa yatırılmadığı için belli bir dönem sonra tekrar nüksediyor.
Anksiyete, yaygın anksiye ve panik atak ne kadar erken tedavi edilirse o kadar çabuk geçer. Ne kadar çok beklerse güçlenir ve mücadelesi o kadar zor olur.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU TÜRLERİ:
OKB: obsesif kompulsif bozukluk
Panik atak
Travma sonrası stres bozukluğu
Yaygın kaygı bozukluğu
Agorafobi
Sosyal fobi
ANKSİYETE TERAPİSİ
Geleceği çok düşünürsek kaygı oluşur. Çok kaygılı olursak panik atak oluşur. Kötü telkin vermeyi kesersek panik atak kesilir. Geleceği düşünmeyi azaltırsak anksiyete ve panik atak azalır. Kesersek kesilir.
Sevdiklerimizin, çocuklarımızın geleceğini çok düşünürsek anksiyete oluruz. Onları abartılı koruyup kullanmaya çalışırsak anksiyete oluruz. Kalbimizin atışını düşünürsek, nefes alışımızı düşünürsek hastalık anksiyetesi oluruz.
Lütfen geleceği fazla düşünmeyelim. Lütfen geleceği fazla kontrol etmeye çalışmayalım. Her şey harika olur.
Bazı insanlar günlük 3 saatten fazla aynı konuyu düşünürler yani kaygı, endişe, anksiyete konularını düşünürler. Altı ay sonra kaygı bozukluğu, yani yaygın anksiyete oluşur.
Kaygılı ve endişelii olduğumuz konuyu 1 saatten fazla düşünürsek o konuyla mücadele edemeyiz. İlk görevimiz günlük 3 saatin altında düşünmek ve daha sonra bu süreyi 1 saatin altına indirmek.
Bazı insanlar sağlığına büyük önem verir. Sağlığını putlaştırdığı. Bin yıl yaşamak ve çok sağlıklı yaşamak ister. Hep vücudunu dinler. Kalp atışlarını dinler. Ve böylece kalp atışlarını bozar. Kalbi çarpıntı yapmaya başlar.
Biz en çok sağlığımıza önem verirsek hastalık anksiyetesi oluşur. Hep sağlığımızla imtihan oluruz. Sağlığımız önemli. Ancak hiçbir zaman sağlığımız bir numara olmamalı. Hayatta daha önemli şeyler var.
Kaygılı insanlar, eğer profesyonel destek kalmazlarsa bir gün panik atak olabilirler. Panik atak bir anda sağlıklı bir insanda başlamaz. Kaygılı çevrede yetişmiş kaygılı insanlarda veya uzun süre kaygılı insanlarla muhatap olmuş insanlar da başlar.
Panik atağının büyük bir faydası var. Panik atak olanlar damar tıkanıklığı yaşamazlar. Panik atak bedavadan bypass ameliyatıdır. Damarları açar.
Panik atak öldürmez. Anksiyete olanların ekserisinde ölüm korkusu fazladır. Ölümü yokoluş sayarlar. Ölümü kayıp duygusu olarak bilirler. Ölüm korkusu anksiyeteyi doğurur.
Aslında ölüm güzeldir. İnsan ruhunun özgürleşmesidir. Ruh ölümsüzdür.. Mevlana ne güzel söyler: “Eğer ben ölürsem davul çalın, bayram edin, ben hakiki sevgilime kavuşuyorum. Ölüm benim için hakiki sevgiliye kavuşma ve vuslat gecesi, yani bir “Şeb-i Aruz’dur.
Ne güzeldir Necip Fazıl:
“Ölüm güzel şeydir budur perde arkasından haber,
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber”
Evet, ölüm güzel olmasaydı peygamberler ölmezdi.
Kaygının en önemli faydası hem bu dünyada hem de cennette güzel bir gelecek kazandırmasıdır. Fazla kaygı bize iki dünyayı cehennem yapar.
En önemli bütün olaylar doğrudan ve direk olarak güzel yaratıcı tarafından kontrol edilmektedir. Bütün problemlere O, ne güzel vekildir. O ne güzel koruyan, kollayan ve güven altında tutandır.
Benzer Yazılar
Yazara Soru Sor
Yeniler
İşten değil aramaktan yorulanlar!
Tehlikelidir değişmek kelimesi kişinin var olan statüsünün hiç hazır olmadığı bir anda onu ensesinden yakalaması. Gerçi kaç insan hazırdır ki bilinmez bir yolda fenersiz yürümeye… Bu yüzden zordur değişim vücudun hiçte hazır olmadığı bir süreçtir bu evre, kişinin daha önce hiç deneyimlemediği bir engel ile…
İşsizlik
Yetişkin bir bireyin yaşamının sürekliliğini sağlayabilmesi, özgür olabilmesi için çalışması gerekir. Herhangi bir işte çalışmak kişinin işe yarar hissetmesini, değerli hissetmesini sağlamakla birlikte aidiyet duygusunu besler. Toplumsal açıdan baktığımızda ise toplum, başarılı ve mutlu insanlara değer verir. Böyle olmayan herkesin değerini görmezden gelir. Toplum içinde…