Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Psikolojisi
Bir damla candır çocuk. İçindeki enginlere yelken açan heyecanı, hiç bitmeyen enerjisiyle saf bir psikoloji sunar bizlere. Hani yetişkinler arasında “Psikolojim bozuldu. Psikolojim alt üst oldu.” cümlesini ağzında sakız gibi kullananları duyarız. Psikoloji öyle kolay kolay bozulacak fabrikasyon bir ürün değildir, hele ki insan psikolojisi…
Eğer istersen öğretmenim!
Bir öğretmen olarak meslektaşlarımın yaptığı hatalar karşısında endişelere kapılıyorum. Sınıfta geçirdiğimiz az bir zaman dilimi ile öğretmenler odasında ‘’Elif’in matematik kafası yok, soruları çözemiyor.’’, ’’Ali’nin yazısı ne kadar da kötü görünüyor.’’, ’’Alp’in okuması akıcı değil, sürekli kelimeleri yutuyor.’’, ’’Güneş, sınıf kurallarına uymuyor, ne kadar kaba…
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, genellikle çocukluk çağında başlayan, bireyin dikkatini bir konuya odaklamakta akranlarına göre zorlanması, topladığında ise kolayca dağılmasıdır. Tedavi edilmezse bireyin sosyal, akademik ve psikolojik hayatına olumsuz etki edebilecek nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Dikkat eksikliği, tek başına da oldukça sık görülen bir hastalıktır….
Çocuk istismarı ve çocuk tacizi
Çocuk tacizi ve çocuk istismarı bir çocuğa yetişkin tarafından fiziksel ve psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Çocuğa olan bu muamele “Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum veya kötü idare tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir. Çocuklar…
Okul öncesi dönemde Ahlak gelişimi
Ahlak, bireyin doğuştan gelen gizil güçlerin etkisi ile toplumda var olan iyi-kötü yada doğru-yanlış kavramlarının inanç, huy, tutum, alışkanlık, gelenek gibi manevi değerlerin bütünüdür. Ahlak gelişimi ise kısaca toplum tarafından beğenilen davranışların, doğru kabul edilen hareketlerin yapılmasıdır. İnsanların çoğu genel geçer ahlak kurallarını bilir fakat…
Kadına şiddet, taciz ve tecavüz
İnsan dünyaya gelince, beden ruh bütünlüğüyle doğmuş oluyor. Zamanla bu bütünlüğü ya farkında olarak ya da farkında olmadan ayırıp, paramparça ediyor veya ettiriliyor. Bu bütünlük insanda bir denge yaratıyor. O dengenin yok olması ya da parçalanması hem bedenin hem ruhun sağlığını bozuyor. Bedenimiz bizim evimizdir….
Yazara Soru Sor
Yeniler
İşten değil aramaktan yorulanlar!
Tehlikelidir değişmek kelimesi kişinin var olan statüsünün hiç hazır olmadığı bir anda onu ensesinden yakalaması. Gerçi kaç insan hazırdır ki bilinmez bir yolda fenersiz yürümeye… Bu yüzden zordur değişim vücudun hiçte hazır olmadığı bir süreçtir bu evre, kişinin daha önce hiç deneyimlemediği bir engel ile…
İşsizlik
Yetişkin bir bireyin yaşamının sürekliliğini sağlayabilmesi, özgür olabilmesi için çalışması gerekir. Herhangi bir işte çalışmak kişinin işe yarar hissetmesini, değerli hissetmesini sağlamakla birlikte aidiyet duygusunu besler. Toplumsal açıdan baktığımızda ise toplum, başarılı ve mutlu insanlara değer verir. Böyle olmayan herkesin değerini görmezden gelir. Toplum içinde…